Sernik to szalenie popularny i smaczny deser. Mimo, że wydaje się być prosty w pieczeniu, sztuką jest jego perfekcyjne wykonanie. Idealny sernik to serowa uczta dla podniebienia w delikatnym wydaniu. Aby mieć pewność, że ciasto będzie mieć odpowiednią konsystencje, wygląd oraz przede wszystkim pyszny smak, wystarczy przestrzegać kilku zasad. Oto i one:
1. Dobrze przygotowane składniki – od tego zaczyna się udany przepis. Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego trzeba je wyjąć z lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowywaniem ciasta. Tak przyrządzony sernik nie będzie pękał, ponieważ składniki podczas pieczenia nie zaczną wyrastać zbyt szybko.
2. Tłusty ser – niezależnie od tego jaki typ sera użyjemy, czy to twaróg czy mascarpone, duża ilość tłuszczu w nim zawarta będzie doskonale podkreślała smak ciasta a sama jego konsystencja będzie dobrze związana oraz niezwykle kremowa.
3. Mielenie sera – kolejnym krokiem do idealnego sernika, jest odpowiednie przygotowanie samego sera. Jak wiadomo im bardziej zmielony twaróg tym bardziej delikatna i jednolita masa. Ser powinien być zmielony przynajmniej dwa – trzy razy, aby po upieczeniu ciasto miało delikatną konsystencję bez żadnych gródek.
4. Wodna kąpiel – gwarancja niezwykłej delikatności ciasta. Wystarczy zalać brytfannę przynajmniej do połowy formy z sernikiem na czas pieczenia. Wytworzona para wodna doskonale nawilży ciasto sprawiając, że będzie niezwykle lekkie i rozpływające się w ustach.
5. Dekoracja też ma znaczenie – piękne wykończenie ciasta znakomicie dopełni jego idealny smak. Dobrym pomysłem na udekorowanie sennika będzie pianka z białek, na której po upieczeniu pojawiają się delikatne „kropelki”. Ciekawą ozdobą jest również rozpuszczony na karmel cukier, który polewamy na papier do pieczenia robiąc finezyjne kształty. Gdy zastygnie łatwo nim udekorujesz górę ciasta. Na serniku będą wspaniale prezentować się także świeże owoce.