Na co dzień się nad tym nie zastanawiamy, lecz gdy przychodzi czas wymiany kuchenki, bądź aranżacji nowej kuchni trzeba wybrać odpowiedni rodzaj kuchenki. Nie jest to jednak tak oczywiste – na rynku są bowiem różne rodzaje tego typu sprzętu. Każdy z nich ma swoje plusy i minusy, dlatego warto je poznać, by podjąć odpowiednią decyzję. Jakie są więc typy kuchenek?
- Kuchenka gazowa – najpopularniejszy i najtańszy rodzaj tego rodzaju sprzętu AGD. Gaz jest tańszy od prądu, dlatego taka kuchenka sprawdzi się u osób, które często gotują i cenią oszczędność. Płomień gazu wiąże się jednak z wieloma niebezpieczeństwami, lecz zwykle w kuchenkach tego typu montuje się zabezpieczenia, które odcinają gaz w sytuacji np. zalania palnika. Na rynku spotkać można także kuchenki gazowe ze stabilizacją płomienia, przez co ciepło równomiernie się rozchodzi a praca całego sprzętu jest bardziej wydajna i oszczędna. Taką kuchenkę musi jednak zamontować najlepiej osoba z uprawnieniami czyli np. fachowcy posiadający uprawnienia gazowe, by zostało zachowane prawo do gwarancji. Oprócz oszczędności dużym atutem tego typu kuchenki jest uniwersalność – nie trzeba kupować do niej specjalnych garnków, choć płomień gazu może łatwo je zniszczyć a więc opalić zewnętrzną powłokę, spalić czy nawet stopić uchwyty nieumiejętnie pozostawionych na palniku naczyń. Gdy zdecydujemy się na ten typ kuchenki musimy zwrócić uwagę na odpowiednią, prawidłową wentylację we wnętrzu. Kuchenkę gazową można także w łatwy sposób oczyścić – płytę górną wystarczy przetrzeć ściereczką z płynem do naczyń lub specjalnym mleczkiem, zaś do trudniejszego w czyszczeniu piekarnika i rusztu zastosować należy mocniejsze specyfiki.
- Kuchenka elektryczna – mimo, że jest droższa w eksploatacji niż kuchenka gazowa to jest ona bezpieczniejsza i ma także wiele zalet. Gotowanie na niej nie pozostawia tłustego osadu na ścianach. Kuchenki tego typu potrafią bardzo szybko się nagrzewać a palniki pozostają dość długo ciepłe już po wyłączeniu. Trzeba więc pamiętać, że po skończonym gotowaniu należy od razu zdjąć garnek z kuchenki, by potrawa i naczynie nie uległo przypaleniu. Kuchenka elektryczna jest dość trudna w czyszczeniu. Płytę należy zmywać specjalnym mleczkiem, lecz nie używając myjek o ostrej strukturze a poza tym wszelkie zabrudzenia najlepiej czyścić, gdy kuchenka jest jeszcze ciepła. Do tego typu kuchenki najlepiej kupować naczynia z dnem aluminiowym bądź miedzianym, ponieważ to w nich bardzo dobrze rozchodzi się ciepło, przez co gotowanie jest szybsze i efektywniejsze. Należy też zwrócić uwagę, by garnki wielkościowo całkowicie zakrywały palniki elektryczne, by nie marnować energii na ogrzewanie pozostałego miejsca.
- Kuchenka indukcyjna – jest to typ kuchenki do kuchni nowoczesnej i bezpiecznej, dlatego niektóre modele są bardzo drogie. Dzięki takiej kuchence można zaoszczędzić dużo energii – ciepło ogrzewa jedynie dno naczynia a co za tym idzie gotowanie jest szybsze i pochłania ponad 25% mniej prądu. Kuchenka indukcyjna doskonale nadaje się do domu, w którym są dzieci. Wyłączony palnik nie oddaje ciepła a więc płyta nie jest gorąca, dlatego nie można się nią oparzyć. Głównym minusem jest tutaj stosowanie specjalnych garnków – emaliowanych a szczególnie wykonanych z metali ferromagnetycznych. Do podgrzewania na płycie indukcyjnej nie nadają się naczynia ze stali szlachetnej bądź aluminium. Ten rodzaj kuchenki stosunkowo łatwo się czyści (zabrudzenia nie przywierają bardzo mocno) – wystarczy zastosować delikatne mleczka do powierzchni ceramicznych. Wszelkie pęknięcia i problemy z palnikami trzeba koniecznie zgłosić do serwisu.
Współcześnie niektórzy producenci oferują garnki możliwe do zastosowania we wszystkich rodzajach kuchenek. Jest to bardzo wygodne, lecz wiąże się również z większym wydatkiem. Ponadto każdy typ kuchenki posiadać może również funkcję programowania czasu. Wystarczy określić ile minut ma upłynąć do ugotowania potrawy a po tym czasie włącza się sygnał dźwiękowy. Najbardziej nowoczesne modele wyposażone są także w wyświetlacz z przepisami – to opcja idealna dla osób lubiących gadżety.