Czosnek – kiedy jest najzdrowszy?

Czosnek to nasza naturalna siła wzmacniająca odporność. Nieocenione są jego właściwości w sezonie jesienno-zimowym, kiedy grypa i przeziębienie są wszechobecne. Jednak także w czasie letnim warto korzystać z jego korzystnego działania, by niwelować zarazki i cieszyć się witalnością każdego dnia. Aby zachować jego cenne właściwości trzeba wiedzieć jak go przygotować i po jaki rodzaj czosnku sięgać.

Dlaczego warto?

Czosnek jest przede wszystkim znany z właściwości bakteriobójczych i wzmacniających. Ważną rolę odgrywa również w przeciwdziałaniu zakrzepom i działa też przeciwgrzybiczo. Stosowany regularnie a więc przynajmniej raz dziennie powoduje, że nasz organizm na bieżąco niweluje zarazki, dlatego o wiele rzadziej chorujemy. To właśnie zawarte w czosnku związki siarki niszczą wszelkie bakterie. By zapobiegać chorobom wystarczy jeść codziennie jeden ząbek, gdy jednak dopadnie nas przeziębienie trzeba pamiętać, aby spożywać go dwa lub nawet trzy razy więcej. Warto podkreślić też, że czosnek obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz usprawnia metabolizm.

Który czosnek jest najlepszy?

W sklepach spotkać można czosnek Polski lub sprowadzany z Chin. W wersji polskiej jest on oczywiście o wiele bardziej wartościowy i zdrowszy, co potwierdzają badania. Jeśli już wybieramy czosnek z Polski, warto sięgać po rodzaje, które rosną dziko np. czosnek zielony lub czosnek niedźwiedzi.

Jak przygotować czosnek, by zachował swoje właściwości?

By zjeść produkt w najbardziej wartościowej postaci należy przede wszystkim obrać czosnek i rozgnieść go przynajmniej kilka minut wcześniej (optymalnie 10 min). Czemu służy zgniecenie ząbka? To właśnie wtedy błony komórkowe uwalniają enzym allinazy, co prowadzi do powstania allicyny. Dzięki nim czosnek ma właściwości antybakteryjne i antybiotyczne. Allinaza działa również przeciwzakrzepowo, poprawiając krążenie krwi. Dodatkowo przy zgniataniu aktywowany zostaje ajoen – kolejny związek, który nie tylko przeciwdziała nadmiernej krzepliwości krwi, ale pobudza limfocyty do zwalczania infekcji.

Jeśli chodzi o dalsze przygotowanie lub spożywanie, najlepiej jeść czosnek w postaci surowej, bo wtedy zachowuje najwięcej wartościowych właściwości. Po obróbce termicznej (gotowanie lub smażenie do 10 min) czosnek działać będzie przeciwgrzybiczo i przeciwzakrzepowo.

Jak pozbyć się zapachu czosnku?

Mimo, że czosnek to samo zdrowie, jego intensywny zapach może przeszkadzać a wręcz odstraszać. Jego mocny aromat może się utrzymywać nawet do 72 godzin. By zneutralizować zapach czosnku należy jeść go w towarzystwie mięty, selera, natki pietruszki lub czerwonego, wytrawnego wina. Można też pić wodę z dodatkiem miodu i cytryny. Badania wskazują, że do neutralizowania zapachu czosnku dobrze nadaje się też tłuste mleko, pite w trakcie posiłku. W przypadku codziennego spożywania czosnku, jedzmy go głównie na noc, a poranek przywitajmy nie tylko myciem zębów ale i przeżuwaniem natki pietruszki zamiast zwykłej gumy do żucia.

Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *