Aby utrzymać zdrowie na długi czas trzeba trzymać się konkretnych zaleceń. Nasz organizm jest narażony na wiele niekorzystnych czynników oraz co gorsza każdego dnia traci cenne właściwości odżywcze. Ponieważ ciało nie jest w stanie wytworzyć danych substancji, takich jak choćby witaminy, musimy dostarczać mu je poprzez określoną żywność. W każdej diecie wykorzystuje się więc wiele warzyw i owoców, aby uzupełnić potrzebne wartości odżywcze. Witaminy pełną bowiem ogromną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania całego ciała. Dzięki nim wzmacniana jest także naturalna odporność, przez co możemy ochronić się przed wieloma chorobami i przypadłościami. W zależności od rodzaju witaminy, każda z nich ma określone zadania i funkcje. Jednakże za ochronę przed różnymi dolegliwościami i komplikacjami zdrowymi odpowiada witamina C. Pełni ona jednak inne liczne role w utrzymaniu ciała w dobrym stanie.
Funkcje witaminy C
Witamina C zwana również kwasem askorbinowym jest siałem stałym, które łatwo rozpuszcza się w wodzie. Z tego powodu ciało ludzkie nie jest w stanie jej zatrzymać na dłuższy czas, dlatego trzeba ją uzupełniać odpowiednim jedzeniem. Witamina C jest dość specyficzna, ponieważ ciężko ją przedawkować. W przypadku nadmiaru jest ona usuwana przez nerki wraz z moczem. Prawidłowa ilość witaminy C zapewnia jednak prawidłową gospodarkę hormonalną, czyli właściwy poziom adrenaliny, insuliny czy też tyroksyny. Dzięki temu, że zwiększa ona ilość przeciwciał wzmocniona zostaje ochrona przeciw infekcjom i różnym dolegliwościom. Witamina C obniża również ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu czy glukozy. Zwiększa ona również przyswajalność żelaza. Wpływa również na dobry wzrok oraz ochrania przed nadmiarem promieni słonecznych. Dzięki niej tkanki i kości możemy zachować w dobrej kondycji. Ponadto witaminę C stosuje się w przypadkach trudno gojących się ran, ponieważ przyśpiesza ich regenerację. Oprócz tego działa oczyszczająco na organizm, ponieważ niweluje szkodliwe substancje zalegające w organizmie. Może być ona również stosowana jako środek przeciwzapalny w przypadku alergii i astmy. Witamina C przyczynia się również do tworzenia krwinek czerwonych. Aktywuje ona również różne enzymy a także wzmacnia ochronę przed stresem. Większa dawka tej witaminy zalecana jest osobom pracującym fizycznie, nałogowym palaczom, narażonym na dużą dawkę stresu oraz cierpiących na miażdżycę. Ponadto systematycznie przyjmować ją powinny również kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.
Witamina C dobra dla urody
Ten rodzaj witaminy przydaje się do właściwej pielęgnacji skóry. Ma ona bowiem właściwości antyutleniające, a więc chroni przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu działaniu często wykorzystywana jest w zestawach witamin przeciwzmarszczkowych oraz kosmetykach na pojawiające się pierwsze zmarszczki. Pełni również funkcje regeneracyjne. Przyczynia się także do powstawania proteoglikanów oraz kolagenu. Białka te tworzą rusztowanie, które odpowiadają za sprężystość i elastyczność skóry. Wraz z wiekiem owe substancje zanikają i pojawia się postępujący proces tworzenia się zmarszczek. Witaminę C wykorzystuje się w kosmetykach przeznaczonych do cery naczyniowej, ponieważ znakomicie wzmacnia ścianki naczynek. Produkty takie poleca się również palaczom oraz osobom z cerą zmęczoną i szarą, ponieważ poprawiają jej koloryt i wzmacniają blask. Większość witaminy C ucieka z różnych kosmetyków. Oprócz tego jest to delikatny składnik, który z trudnością wnika do skóry. Ponadto niszczy ją światło i powietrze. Jednakże w ostatnim czasie wypracowano nowe formy biologiczne aktywnej witaminy C, która jest o wiele bardziej odporniejsza na wpływ czynników zewnętrznych – w tym środowiska. Dopracowano także wchłanianie tego składnika, dzięki wykorzystaniu specjalnych nośników transportujących, które pozwalają jej dotrzeć w głąb naskórka. Stosując kosmetyki sprawdzonych firm mamy pewność, że posiadają one właściwą formę witaminy C, potrzebną do skutecznej odnowy skóry.
Źródła witaminy C
Owy cenny składnik możemy znaleźć w bardzo wielu składnikach, przede wszystkim owocach. Gdy pragniemy uzupełnić zasoby witaminy C należy więc sięgnąć po: kiwi, maliny, owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, truskawki, melony, ananasy, jabłka, porzeczki czy też jeżyny. Pozostałe produkty zawierające ten składnik to: ziemniaki, pomidory, brokuły, kapusta, szpinak, soja, zielony groszek, cebula oraz kalafior. Aby zachować wszystkie wartości odżywcze zalecane jest jednak gotowanie na parze lub pieczenie w piekarniku, ponieważ podczas smażenia witamina C również jest „zabijana”.
Skutki niedoboru witaminy C
Ze względu na to, iż witamina C pełni bardzo ważną funkcję w organizmie, jej brak może wywołać różne komplikacje związane ze zdrowiem. Niedobór prowadzić więc możne do osteoporozy, krwawień, bólu stawów i mięśni, kłopotów z gojeniem się ran, infekcji, dolegliwości żołądkowych, niedokrwistości lub także problemów związanych z leczeniem przeziębienia i zakażeń. Ponadto braki witaminy C niekorzystnie oddziałują również na stan emocjonalny wywołując depresje, ciągłe zmęczenie, brak apetytu, osłabienie czy gorszą kondycję fizyczną organizmu.
Zastosowanie tego składnika jest więc bardzo szerokie i przydatne. Najczęściej jednak przydaje się w przypadku przeziębienia. Najlepiej bowiem zastosować tego typu witaminy na grypę i jej objawy. Jednakże nie tylko w procesie zwalczania dolegliwości takie elementy są przydatne. W myśl zasady „lepiej zapobiegać niż leczyć” można zażywać również witaminy na odporność. Dzięki temu unikniemy zbędnych komplikacji zdrowotnych. Naturalne składniki przyjmowane w różnych produktach są więc niezbędne, by osiągnąć właściwą kondycję i harmonię całego organizmu. Witamina C w dużej mierze przyczynia się do osiągnięcia tych stanów, dzięki czemu możemy cieszyć się długotrwałym zdrowiem duszy i ciała.