Klasyczne masło po pozbyciu się wody staje się masłem klarowanym. Jest to jego smaczniejsza, bardziej odżywcza odmiana, dzięki której potrawy będą niezwykle aromatyczne. Mała ilość wody w takim produkcie sprawia, że odpowiednio zamknięte w lodówce masło klarowane nadaje się do spożycia nawet przez kilka miesięcy. Często można go spotkać w kuchni zdrowiej i lekkiej, a dzięki możliwości samodzielnego przyrządzenia go w domu sprawia, że nie musimy wydawać pieniędzy na masło klarowane ze sklepu.
Masło klarowane – jak zrobić?
Wystarczy kilka prostych kroków, by własnoręcznie zrobić masło klarowane. Wystarczy w niewielkim garnuszku rozpuścić na małym ogniu kostkę masła o zawartości tłuszczu przynajmniej 82%. Po chwili na jego powierzchni pojawi się delikatna pianka, czyli białko, które po zestawieniu z ognia powinno się zebrać. Następnie należy powoli przelać roztopione masło do miski – w rondelku pozostanie woda a więc pozostałe 18% w składzie produktu. Ostatnim krokiem jest umieszczenie miski w chłodnym miejscu. Kiedy masło stężeje, należy do przełożyć do szczelnego pojemnika – wtedy możesz cieszyć się jego wyjątkowym smakiem przez długi czas!