Miód, czyli słodki, wytwarzany głównie przez pszczoły produkt jest niezwykle uniwersalny. Ma wiele zastosowań i w każdym przypadku jego właściwości są niezwykle korzystne dla nas i naszego zdrowia. Kiedy sięgnąć po miód? Jak go najlepiej wykorzystać?
Miód w kuchni
Najczęściej miód wykorzystywany jest w kuchni. To przede wszystkim zdrowy zamiennik tradycyjnego cukru. Jednak miód nadaje się do wielu innych rzeczy. Doskonale sprawdza się w deserach – podkreśla ich słodycz w naturalny sposób. Można dodać go również do płatków, by wzmocnić wartość odżywczą dania. Miód doskonale pasuje do mięs, a szczególnie kurczaka. Takie połączenie najbardziej odpowiada osobom lubiącym słodkie akcenty w mięsnych daniach. Pieczony kurczak posmarowany miodem będzie miał chrupiącą skórkę. Miód może być też dodawany do marynaty oraz z powodzeniem zastąpić również mąkę i jajko w tradycyjnej panierce (wykończony jedynie bułką tartą). Składnik ten doskonale nadaje się także do sałatek z kurczakiem np. w formie sosu miodowo – musztardowego. Aby zrobić taki dressing wystarczy połączyć łyżkę miodu z łyżką musztardy Dijon oraz dodać do tego 2 łyżki cytryny i 3 łyżki oliwy z oliwek wraz ze szczyptą pieprzu. Gdy używamy miodu w kuchni musimy jednak zachować umiar, bowiem łatwo można przesadzić ze słodyczą dania (dlatego warto łączyć go z ostrzejszymi lub kwaśnymi składnikami) a samo użycie tego produktu wzmacnia również intensywność przypraw.
Miód dla zdrowia
Miód ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bowiem cennym źródłem odżywczych cukrów, witaminy A, C i z grupy B a także 30 różnych składników mineralnych. Nie dziwi więc fakt, że w czasie przeziębienia herbata z miodem jest wręcz niezbędna naszemu organizmowi. Warto pić też szklankę ciepłego mleka wraz z dwiema łyżeczkami miodu, aby oczyścić się z toksyn, wspomóc przemianę materii i mieć dobry, spokojny sen. Aby ten słodki rarytas zachował swoje właściwości, powinien być przechowywany w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu, maksymalnie przez trzy lata. W zależności od dolegliwości powinniśmy sięgnąć po odpowiedni rodzaj miodu:
- Spadziowy – ma w sobie najwięcej żelaza ze wszystkich innych rodzajów. To właśnie dzięki tej właściwości miód spadziowy powinny spożywać osoby chcące wzmocnić odporność, mające problemy z krwią np. niedokrwistość (anemię), kobiety w ciąży a także ludzie narażeni na dużą dawkę stresu.
- Akacjowy – najsłodszy ze wszystkich innych rodzajów, więc jest najlepszym zamiennikiem tradycyjnego cukru. Ma dużą wartość energetyczną, dlatego poleca się go osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Miód akacjowy poprawia również apetyt a jednocześnie stymuluje trawienie, dlatego zapobiega wszelkim wzdęciom i zaparciom.
- Lipowy – ma mocne działanie lecznicze. Jest źródłem inhibiny, która ma właściwości bakteriobójcze w przypadku schorzeń nosa czy gardła. Ponadto miód ten stosowany jest przeciwgorączkowo a przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych działa wykrztuśnie.
- Rzepakowy – ten rodzaj miodu dostarcza nam dużą dawkę potasu, magnezu i acetylocholiny, wzmacniając pracę serca, dlatego powinny go spożywać osoby z problemami układu krążenia.
- Wielokwiatowy – ma wiele właściwości, m.in. te z innych rodzajów miodu np. wzmacnia serce, wspomaga leczenie anemii, działa przeciwgorączkowo i zwalcza przeziębienie. Warto go spożywać, by zniwelować także objawy alergii np. w przypadku kataru siennego.
Miód dla urody
Warto wykorzystać miód również w pielęgnacji urody. To dzięki niemu skóra jest dobrze nawilżona i odżywiona (dzięki witaminie A, C i PP), a włosy elastyczne. Miód dzięki właściwościom antybakteryjnym wspomaga leczenie trądziku oraz jako naturalny antyutleniacz niszczy wolne rodniki a więc dba o młody wygląd naskórka. Nie bez powodu używa się go do produkcji wielu kosmetyków. Jednak wykorzystując miód możemy sami zrobić odżywcze maseczki:
- Na twarz – należy wymieszać łyżkę mleka i 2 łyżki miodu z 3 łyżkami białego sera. Taką maskę należy nałożyć na twarz na 15 min a następnie zmyć letnią wodą.
- Na szyję – należy wymieszać pianę z jednego białka, 3 łyżki miodu i 3 łyżki mąki pszennej. Taką maskę należy nałożyć na twarz na 15 min a następnie zmyć letnią wodą.
- Na dekolt – należy wymieszać pół szklanki ciepłego mleka z łyżką miodu i garścią drożdży. Taką maskę należy nałożyć na dekolt na 15 min a następnie zmyć letnią wodą.
- Na ręce – należy wymieszać szklankę ciepłego mleka, łyżkę miodu i łyżkę otrąb pszennych. W takiej papce należy moczyć dłonie przez 15 min a następnie wklepać pozostałości w skórę rąk.
- Na usta – miód jest tak odżywczy, że wystarczy samodzielnie nakładać go na usta. Rozsmarowywanie i wklepywanie miodu w wargi zapobiega ich pękaniu i wysuszaniu.
- Domowy krem – należy połączyć żółtko z łyżeczką oliwy i łyżeczką miodu. Krem należy stosować na noc na suchą, wrażliwą skórę i przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni.