Kurczak, czyli jedno z najczęściej spożywanych rodzajów mięs przez Polaków. Jest w nim dużo białka za to mało tłuszczów, dlatego to podstawowy składnik wielu diet. Mięso drobiowe jest smaczne, ogólnodostępne, łatwe w przyrządzeniu. Jedząc go często można popaść z monotonię i znudzenie oklepanymi daniami. Jeśli szukasz inspiracji w tworzeniu smacznych dań z kurczakiem podawanych na obiad, skorzystaj z poniższych pomysłów.
Przepisy na dania z kurczakiem:
- Bitki z kurczaka w sosie śmietanowo – pieczarkowym
- Kotleciki z kurczaka z serem i pieczarkami
- Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim
- Stripsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych i sezamie
- Kurczak z makaronem i szpinakiem w sosie z serka mascarpone
- Tortilla z kurczakiem i warzywami
- Naleśniki meksykańskie z kurczakiem
- Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo – serowym
- Gotowane roladki z kurczaka z brokułami i sosem
- Kurczak w sosie śmietanowo – kurkowym
Bitki z kurczaka w sosie śmietanowo – pieczarkowym
Składniki:
– pierś z kurczaka (pojedynczy filet, czyli dwie porcje)
– 6 średniej wielkości pieczarki
– szczypta mąki do oprószenia
– łyżeczka vegety
– pieprz
– czosnek
– olej do smażenia
– 300 ml śmietanki 30%
– dwa liście laurowe
– dwie kulki ziela angielskiego
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy pojedynczego fileta na dwa cieńsze – te z kolei można przekroić na pół i mieć cztery niewielkie kawałki kurczaka. Filety oprószamy mąką, smażymy krótko na oleju do zrumienienia się mięsa. Następnie wszystkie kawałki kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy wodą (może być wrzątek) tak, aby jej poziom był powyżej kotletów. Wrzucamy do nich liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy chwilę na małym ogniu. W międzyczasie obieramy i płuczemy pieczarki, które potem delikatnie podsmażamy na patelni razem z kilkoma ząbkami czosnku przeciśniętym przez praskę. Po kilku minutach gotowania z garnka wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie a wrzucamy podsmażone pieczarki i czosnek. Całość zalewamy śmietanką, dodajemy szczyptę pieprzu i vegetę. Można dodać większą ilość przypraw, jeśli lubimy bardziej słone lub ostre smaki.
Kotleciki z kurczaka z serem i pieczarkami
Składniki:
– pojedynczy filet z kurczaka
– 5 średniej wielkości pieczarek
– 5 plasterków sera (może być w całości)
– czosnek
– szczypta vegety
– olej do smażenia
– bułka tarta
– jajko
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy w bardzo drobną kostkę, wrzucamy do miski. Do kurczaka dodajemy starte na tarce pieczarki i żółty ser. Do całości wrzucamy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, całe jajo, szczyptę vegety i bułki tartej. Wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy z której robimy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim
Składniki:
– pierś z kurczaka (pojedynczy filet, czyli dwie porcje)
– szpinak (świeży lub mrożony)
– ser feta
– bazylia
– oregano
– czosnek
– oliwa z oliwek
– łyżeczka vegety
– opakowanie ciasta francuskiego
– jajko
– papier do pieczenia
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy pojedynczego fileta na dwa cieńsze i dobrze je rozbijamy tłuczkiem. Do miseczki wlewamy 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, dodajemy vegetę, wrzucamy mięso i całość mieszamy, odstawiając na kilka minut. W międzyczasie na patelni lekko podsmażamy rozmrożony lub świeży szpinak razem z serem feta, bazylią, oregano i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na dwa prostokąty mniej więcej o długości 15 cm x 20-25 cm. Filety z piersi kładziemy na talerzu, na środek kładziemy farsz ze szpinaku, fety, przypraw i całość zawijamy. Zwinięte w rulon mięso kładziemy na środku prostokątnych kawałków ciasta francuskiego. Po obu stronach z boku kurczaka nacinamy ciasto, tworząc kilka poziomych pasków. Te paski zawijamy na przemian prawo – lewo, otrzymując kształt „warkocza” jak w przypadku drożdżowej chałki. Na blasze rozwijamy papier do pieczenia i układamy mięso zawinięte w ciasto. Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy i smarujemy z wierzchu ciasto, aby się ładnie zrumieniło. Całość pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 min.
Stripsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych i sezamie
Składniki:
– pierś z kurczaka (pojedynczy filet)
– płatki kukurydziane (można je zastąpić krakersami lub chipsami)
– sezam
– papryka słodka i ostra
– jajko
– mąka
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy w większe, podłużne kawałki. Oprószamy każdy z nich papryką słodką i szczyptą papryki ostrej. Do woreczka wrzucamy garść płatków kukurydzianych, krakersów lub chipsów, zamykamy i kruszymy za pomocą tłuczka lub wałka po czym tak powstałą panierkę wrzucamy do miseczki i dodajemy sezam. Mięso posypujemy mąką a potem panierujemy w roztrzepanym jajku i panierce z płatków/krakersów/chipsów z sezamem. Każdy kawałek smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Kurczak z makaronem i szpinakiem w sosie z serka mascarpone
Składniki:
– pojedynczy filet z kurczaka
– makaron (świderki, penne lub inny)
– świeży szpinak
– opakowanie serka mascarpone
– czosnek
– masło
– olej do smażenia
– vegeta
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy w średniej wielkości kostkę. Podsmażamy na oleju, dodajemy szczyptę vegety. W międzyczasie gotujemy makaron. W garnku roztapiamy łyżkę stołową masła, wrzucamy dwie lub trzy garście świeżego, umytego szpinaku. Po chwili smażenia wrzucamy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę. Do całości wrzucamy podsmażone mięso oraz całe opakowanie serka mascarpone. Kiedy serek się rozpuści jeszcze chwilę trzymamy na ogniu i możemy dodać odrobinę vegety, jeśli smak jest zbyt delikatny. Garnek zestawiamy z kuchenki i mieszamy z ugotowanym makaronem.
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Składniki:
– filet z kurczaka
– opakowanie placków tortilla
– sałata lodowa
– pomidor
– kukurydza
– jogurt + majonez + czosnek lub gotowy sos czosnkowy
– przyprawa do kurczaka złocista firmy Kamis
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy w niewielką kostkę. Kurczaka podsmażamy na oleju i posypujemy przyprawą. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. Placki tortilli smarujemy gotowym lub przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym, następnie kładziemy sałatę, pomidora, kukurydzę, smażonego kurczaka i jeszcze raz delikatnie polewamy sosem. Całość można podgrzać w mikrofalówce lub ogrzać placki tortilli na patelni, na której smażone było mięso.
Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem
Składniki:
Naleśniki – szklanka mleka, pół szklanki wody mineralnej gazowanej, jedno jajko, szczypta soli, mąka, olej do smażenia.
Farsz – filet z kurczaka, puszka czerwonej fasoli, kukurydzy i pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, ostra papryka, sól i pieprz, żółty ser.
Przygotowanie:
Do miski wlać mleko, wodę, wbić całe jajko i dodać szczyptę soli. Całość dobrze rozmieszać. Dodawać stopniowo mąkę tak, aby masa nie była wodnista, bardziej gęsta. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju.
Farsz – mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy w niewielką kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, dodajemy pieprz i sól. Do kurczaka dorzucamy fasolę, kukurydzę oraz pomidory. Do całości dodajemy przyprawy – czosnek, bazylię, oregano, szczyptę ostrej papryki i smażymy przez kilka minut na średnim ogniu. Farsz wykładamy na naleśniki, zwijamy w rulon i posypujemy żółtym serem.
Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo – serowym
Składniki:
– pojedynczy filet z kurczaka
– makaron (świderki, penne lub inny)
– 5 pieczarek
– śmietanka 30%
– opakowanie serka topionego gouda lub serka topionego z papryką
– żółty ser do posypania
– czosnek
– olej do smażenia
– vegeta
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu. Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy szczyptę vegety. Pieczarki obieramy, płuczemy, kroimy w dowolny sposób i dodajemy do mięsa. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i zalewamy wszystko śmietanką tak, aby dobrze zakryła mięso. Do całości dorzucamy serek topiony i gotujemy aż się rozpuści. By smak był bardziej wyrazisty można dodać jeszcze szczyptę vegety. Powstały sos łączymy z makaronem. Jeśli śmietanka będzie zbyt rzadka można dodać do niej łyżeczkę mąki, by zagęścić sos. Na koniec można posypać całość żółtym serem.
Gotowane roladki z kurczaka z brokułami i sosem
Składniki:
– pojedynczy filet z kurczaka
– 5 lub 6 różyczek brokułów
– czosnek
– vegeta
– czerwona papryka
– folia przeźroczysta
– sznureczek lub nitka
Do sosu:
– 3 brokuły
– śmietanka 30%
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy pojedynczego fileta na dwa cieńsze i dobrze je rozbijamy tłuczkiem. Brokuły gotujemy przez dwie minuty w osolonej wodzie. Mięso z jednej strony oprószamy słodką papryką, z drugiej strony szczyptą vegety, rozgniecionym czosnkiem i ugotowanymi, lekko pokrojonymi brokułami. Całość zwijamy w rulonik i przekładamy na początek prostokątnego kawałka folii. Ułożone mięso delikatnie zwijamy i związujemy na dwóch końcach sznurkiem lub nitką. Kurczaka w folii wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 20 minut. Sos: ugotowane brokuły łączymy ze śmietanką i gotujemy chwilę na małym ogniu.
Kurczak w sosie śmietanowo – kurkowym
Składniki:
– pojedynczy filet z kurczaka
– 15 – 20 dag kurek
– pół cebuli
– śmietanka 30%
– masło
– pieprz
– vegeta
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy pojedynczego fileta na dwa cieńsze i dobrze je rozbijamy tłuczkiem. W miseczce łączymy oliwę z oliwek z łyżeczką vegety i mieszamy. Kurczaka smażymy na patelni do zarumienienia. Sos przygotowujemy nie myjąc a czyszcząc kurki z piasku i zabrudzeń. Na roztopione masło na patelni wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę a następnie grzyby, zalewając śmietanką i dusząc wszystko do miękkości. Całość doprawiamy szczyptą pieprzu.
Smacznego!