Co warto jeść w okresie jesienno-zimowym?

Zbliżający się czas chłodnych, krótkich dni wiąże się z wieloma wyzwaniami dla naszego organizmu. Jesienno-zimowy okres sprzyja przeziębieniom, przygnębieniu i wzmożonemu zmęczeniu, które odczuwamy na co dzień. Są różne metody na to, by zaradzić tej niesprzyjającej atmosferze. Możemy robić wiele ciekawych rzeczy: chodzić do kina, na zakupy czy organizować spotkania w gronie znajomych. Jednak samopoczucie poprawia również odpowiednio przygotowane menu. Poprzez potrawy możesz poprawić sobie humor – wystarczy wiedzieć, co jeść!

Postaw na pożywne zupy!

Zupa to wspaniałe danie na chłodne dni. Są nie tylko pyszne, ale także przyjemnie rozgrzewają nasz organizm. W porze jesienno-zimowej warto wybierać zupy ze składnikami, które są sycące i pełnowartościowe. Należą do nich produkty takie jak: fasola, soczewica oraz mięso. Dobrze jeść również zupy z ziemniakami, burakami, marchewką, pomidorami i przyprawami typu chili, curry a przede wszystkim z czosnkiem, który w sposób naturalny i doskonały wzmacnia odporność organizmu. W menu na jesień i zimę trzeba więc uwzględnić zupy takie jak fasolowa, gulaszowa, różnorodne barszcze. Świetną propozycją są również dania typu zupa krem. To niezwykle pożywna potrawa, szczególnie w towarzystwie grzanek. Jej zaletą jest też to, iż można przyrządzać ją z wielu składników – zupa krem z soczewicy, zupa krem z dyni czy zupa krem z pomidorów – w każdej wersji smakować będzie doskonale.

Wybieraj mądrze i zdrowo!

Nie tylko w lecie trzeba dbać o swoją sylwetkę wybierając zdrowe produkty. Szczególnie w okresie jesieni i zimy nasz organizm potrzebuje bardzo dużo witamin, aby bronić się przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. W naszym jadłospisie nie może zabraknąć dużej ilości owoców. Należy również sięgać po orientalne przyprawy korzenne typu pieprz cayenne, kardamon czy cynamon, ponieważ nie tylko nas szybko rozgrzeją, ale i pobudzą trawienie co wpływa na lepszą kontrolę wagi. Warto także często jeść ryby – najlepiej gotowane na parze lub pieczone a także kaszę gryczaną, pełnoziarniste pieczywo i pić ziołowe, smaczne herbatki. Jeśli wybierzesz zdrowe jedzenie Twój organizm odwdzięczy się energią i dobrym samopoczuciem na co dzień!

Co poprawi humor?

Przygnębienie można łatwo i skutecznie zniwelować. W jaki sposób? Z pomocą przyjdzie nam pyszna i uwielbiana przez prawie każdego czekolada. To właśnie w niej (szczególnie, gdy posiada wysoką zawartość kakao), ukryta jest fenylotylamina, czyli endorfina wywołująca prawdziwą radość i zadowolenie. Aby poprawić sobie humor warto jeść orzeszki ziemne, w których zawarte kwasy oleinowe pozytywnie wpływają na układ oddechowy i krwionośny. Dzięki tej właściwości lepiej oczyszczamy się z toksyn, przez co organizm staje się bardziej efektywny i pogodny. Awokado również jest naszym sprzymierzeńcem. Zawiera nie tylko odmładzające kwasy tłuszczowe ale i witaminę B6 oraz potas, czyli doskonały zastrzyk energii. Wartościowe w poprawianiu nastroju są szczególnie pomarańcze. Nie tylko zawierają dużą dawkę witaminy C wzmacniającej odporność, lecz w ciekawy sposób poprawiają nastrój – przy obieraniu skórki pomarańczy wytwarza się aromatyczny olejek eteryczny, który ma właściwości antydepresyjne!

Przede wszystkim otaczaj się w kuchni zdrowymi, kolorowymi, pożywnymi składnikami, które zagwarantują Ci doskonały humor przez całą jesień i zimę!

Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *