Lodówka – gdzie jest najzimniej, gdzie najcieplej?

Wnętrze lodówki różni się od siebie temperaturą w określonych miejscach, nawet jeśli dokładnie ustawimy ogólny poziom chłodzenia. Warto wiedzieć o tym, że najcieplej jest na półkach, które umieszczone są bezpośrednio na drzwiczkach. Najlepiej przechowywać tam dżemy, sosy i napoje. Niewiele zimniej jest w wysuwanych pojemnikach na dole, przeznaczonych na owoce czy warzywa. Kilka stopni mniej panuje na półce górnej i w samej środkowej części lodówki – tu powinniśmy umieszczać produkty mleczne typu mleko, serki, śmietany. Najzimniejszym miejscem, oscylującym w temperaturze 0 °C jest półka nad dolnymi pojemnikami, która idealnie nadaje się do przechowywania różnorodnego mięsa i ryb.

Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *