Jak rozpoznać czy ryba jest świeża?

Ryba to doskonałe źródło wartościowych substancji takich jak witamina A, białko, potas, jod, wapń oraz kwasy omega 3, które chronią nas przed wieloma chorobami. Jest to również produkt z którego w prosty sposób stworzyć można pyszne danie. Jednakże zakup świeżej ryby nie jest taki łatwy. Mimo, że wiele sklepów oferuje tego typu produkt nie możemy być pewni, że wybrany przez nas okaz nie zalega na półce zbyt długo. Jakie cechy podpowiedzą nam, że ryba jest naprawdę świeża?

Najważniejszy wygląd i zapach

Już po samym wyglądzie możemy rozpoznać czy dana ryba jest świeża, czy nie nadaje się już do spożycia. Znakiem rozpoznawczym są przede wszystkim oczy. Są jasne, przejrzyste, lśniące i wypukłe jeśli ryba jest świeżo wyłożona, zaś oczy mętne i zapadnięte oznaczają, że produkt jest nieświeży. Poza oczami należy zwrócić uwagę na łuski. Powinny być one błyszczące z umiarkowaną ilością śluzu, który w łatwy sposób odchodzi od palca. Kolor mięsa również ma ogromne znaczenie. Łosoś w środku powinien mieć odcień ciemno pomarańczowy, a pstrąg to lekko różowe wnętrze. Wszelki biały osad lub plamy na mięsie świadczą o tym, że ryba leży już długo. Ości we wnętrzu ryby również zdradzą nam kondycję danego okazu – jeśli są one mocno przytwierdzone do brzucha to produkt jest świeży, jeśli tak nie jest możliwe, że dana ryba jest zbyt miękka i długo zalega w sklepie. Kolejnym elementem niezbędnym do oceny jakości są skrzela. Muszą mieć one mocną barwę ciemnoróżową, wręcz krwistą, a jeśli jest inaczej, czyli odcień wpada w brąz lub biel – lepiej nie kupować takiej ryby. Z cech zewnętrznych należy zwrócić uwagę na to, czy nie ma żadnych nacięć, ubytków w łuskach oraz czy ogon ma regularny, niepostrzępiony kształt. Jeśli chodzi o zapach – nie powinien być on intensywny, a jeśli tylko pojawi się jakaś nieprzyjemna woń to najprawdopodobniej ryba jest już nieświeża.

Jędrna ryba, czyli zdrowa

Istotne znaczenie w ocenie świeżości ma jędrność samej ryby. Jest to cecha łatwa do sprawdzenia. Wystarczy, że dotkniemy palcem dowolnego miejsca na rybie – fragment, który się wgłębi powinien wrócić do swojego pierwotnego kształtu. Jeśli powstanie trwałe wgłębienie oznacza to, że dany okaz leży już dość długo. Ryba elastyczna – mięso świeże, ryba miękka – mięso nieświeże, kilkudniowe.

Mrożona ryba też może być złej jakości!

Zwróć uwagę również na mrożone ryby. W trakcie transportu do sklepu i ostatecznie w drodze na ekspozycję może okazać się, ze dany okaz był rozmrożony i zamrożony ponownie. W takim przypadku należy przyjrzeć się jak ryba zachowuje się podczas przygotowania – dobrze, jeśli się delikatnie rozpada a źle, jeśli się kurczy. Skutkiem wielokrotnego zamrażania jest powstanie niebezpiecznych bakterii, dlatego warto upewnić się, czy nasz produkt jest rzeczywiście wysokiej jakości.

Share on Google+0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *